Google and what you need to know about SEO

About Google and SEO. Google is the most used search engine in Bulgaria and in the world and top positions in it are extremely desired by most website owners. When your website is on the first page of Google, your chances to be one of the most visited is increased many times and this is one of the main goals of SEO.

Recently, the number of those who offer and promise fast and reliable SEO services with leading positions in Google, and this at very high costs is constantly increasing.

Голямата конкуренция в Интернет налага все повече необходимостта от тази услуга. Тя обаче съдържа доста подводни камъни и затова трябва да бъдем много внимателни. Не трябва да се забравя, че оптимизацията няма как да стане бързо. Тя е доста бавен и последователен процес и ако искаме трайни резултати, трябва да подходим към процеса с постоянство и търпение. :

  1. Вътрешна SEO оптимизация (On-page) – точно за нея е много важно кой изработва Вашия сайт. Когато се изработва от професионалист, той се съобразява с всички правила за оптимизация и по-късно няма да Ви се налагат промени, които струват доста скъпо. Или казано в прав текст: Ако заложите на евтин сайт, ще трябва да плащате двойно повече за оптимизацията му.
  2. Външна SEO оптимизация (Off-page) – Популяризация на вашия уеб сайт и вашата дейност из мрежата, чрез използването на методи, които да направят сайта популярен, интересен и познат възможно по-голям брой потребителите. Google цени популярните, полезни и интересни за потребителите уеб сайтове.

Никога не трябва да забравяме, че ако се довериме на някой, който си мисли, че е „страхотен” SEO оптимизатор и може да надхитри Google, това в последствие може да ни струва скъпо. Това важи в особена сила в България, където всеки си мисли, че е по-хитър от другия. Трябва обаче да знаете, че никой не може да надхитри Google в дългосрочен план. Рано или късно той ще бъде хванат и последиците ще са плачевни. В най-добрия случай уеб сайта ще замине извън топ 100 на резултатите (след 10-та страница) и каквото и да правите няма да се върне в близките няколко месеца до година. В най-лошия ще бъде изключен изцяло от SERP-a за неопределен период от време.

За да обобщим ще кажем, че Black Hat техниките са един идеален начин да си съсипете тотално уеб сайта, затова си наемете читава компания, която да Ви направи SEO оптимизация на сайта.

Много български "специалисти" създават множество "блогове/сайтове" наречени накратко сателитки, чиито постове да използват с цел SEO оптимизация. Тези постове в повечето случаи са абсолютно безсмислени и написани без никаква мисъл за потребителите. Единствения им плюс е, че тези постове съдържат линкове към вашия уеб сайт. Ето ги и минусите.

  1. От личен опит Ви казваме, че тези сайтове ще бъдат засечени от Google и изхвърлени от резултатите рано или късно. Така се случи и с един наш клиент, чиято оптимизация правихме. Преди него в резултатите имаше няколко подобни уеб сайта, които бяха заели челните позиции по меко казано нечестен начин. Минаха няколко месеца, Google ги засече и ги изхвърли от резултатите, а сайтове които бяха оптимизирани с тяхна помощ се свлякоха драстично в SERP-а. Това, разбира се, беше добро дошло за нас, защото след като ги изхвърли ни постави на 1-ва позиция. Търпението винаги се възнаграждава.
  2. Да кажем, че тези сайтове са направени качествено и не бъдат засечени от Google с години. Един ден Вие си разваляте отношенията с въпросния оптимизатор, той маха вашите линкове, с което позициите Ви се сриват. Изисквайте подробно описание на дейностите, които ще извърши въпросния специалист или компания, като настоявате тези уеб сайтове да бъдат включени в договора под формата на "рекламни публикации" или нещо от този тип. Вписани в договора, той няма право да ги премахва без да Ви върне средствата, които се заплатили за тяхното поставяне.
  3. В повечето случаи тези статии са някакви абсолютни безсмислици с цел SEO оптимизация и не са писани да се четат от потребителите. Малко или много те приличат на спам. Все пак те са видими за потребителите и Ви изграждат лош имидж сред клиентите.

Затова заложете на качествен уеб сайт, инвестирайте в него и търпеливо го оптимизирайте спазвайки правилата, за да бъдат резултатите трайни.

19.09.2012
Валентин Георгиев

Web bundles icon.

Web bundles

Packages of services we offer for presentation of your business online.

view bundles
Link icon to web design.

Web design

Portfolio of websites designed by us for our clients over the years.

view websites
Link icon to why we're the right choice.

Why us?

Our advantages, features, reasons to trust us.

advantages

Company presentation

See our company presentation and get to know us and the work we do.

Open presentation